Kapcsolat

ligetlovarda@gmail.com

+36-30-813-5412

+36-30-373-6228

Style Lovas Webáruház

A lovas felszerelése

Más sportágakhoz hasonlóan a lovaglásnak is megvan a jellemző ruházata. A különböző lovassportokhoz más-más öltözék szükséges, de valamennyinél fontos szempont a célszerűség.

 

Mikor valaki éltében először ül lóra, csak úgy ismerkedésképpen, akkor természetesen nincs szükség teljes lovaglóruházatra.

 

Amikor már határozottan elköteleztük magunkat a lovassport mellett, megvehetjük az első lovasfelszerelésünket:

  • lovaglónadrág
  • lovaglózakó
  • lovaglócsizma
  • kobak
  • kesztyű
  • pálca

 

Lovalgónadrág

 

A szabályos kidolgozású lovaglónadrágon a lábak belső oldalának megfelelően nincs semmiféle varrás. A térdi részen betéttel erősítik meg a nadrág anyagát.

 

Lovaglózakó

 

Az elegáns szabás mellett kellő mértékű mozgásszabadságot biztosít a lovas számára.

 

Lovaglócsizma

 

A csizmáknál is széles választék áll rendelkezésre. A skála az egyszerű gumicsizmától egyéb, műanyagból készült darabokon át a bőrcsizmáig terjed. A vásárlásnál a kényelmes lábfej rész mellett a csizmaszár hosszúságára kell ügyelnünk. A megfelelő hosszúságú csizma nem akadhat be a nyeregszárny szélébe.

 

Kobak

 

A kobaknak elsősorban tereplovagláskor és ugratáskor van nagy jelentősége. Acél- vagy műanyag betéttel van ellátva, amely eséskor megvédi a fejet a súlyos sérülésektől. Fontos, hogy szorosan illeszkedjen a fejre. Tartozhat a kobakhoz állvédő is, amely egyidejűleg a sapkát is biztosabban rögzíti.

 

Kesztyű

 

A lovaglókesztyű abban különbözik a hétköznapi kesztyűtől, hogy anyaga a hüvelyk- és mutatóujj tájékán, valamint a gyűrűsujj és a kisujj között külön is meg van erősítve. Ezen a két helyen halad át a kézben a szár, és ez nagyon igyénybe veszi a kesztyűt.

 

Pálca

 

A pálca esetében fontos, hogy jól illeszkedjen a kézbe és gyorsan lehessen váltakozva a ló két oldala között használni.  Adíjlovagló pálca nem hosszabb 1,20 méternél, díjugratásnál pedig 80 cm-nél rövidebb pálca is megfelel.

 

 

 

(Lovak, SubRosa, 1993)