Kapcsolat

ligetlovarda@gmail.com

+36-30-813-5412

+36-30-373-6228

Style Lovas Webáruház

Lovardai alakzatok

 

A lovaglógyakorlatok célja a ló képességeinek, ló és lovas együttműködésénke fejlesztése.

 

A gyakorlatok során a ló előre meghatározott alakzatokat ír le. Cél a gyakorlatok kifogástalan végrehajtása úgy, hogy a ló és lovas mindvégig megőrzi egyensúlyát. A lovas segítségek alkalmazásával készteti lovát a helyes irányú mozgásra, a lónak pedig maradéktalanul végre kell hajtania a lovas utasításait.

 

Osztálylovaglás során sok-sok feladattal találkoztok, melyeknek célja, hogy tökéletesen elsajátítsátok a segítségeket (szár, csizma, testsúly, pálca, hang) - ló és lovasa között tökéletes összhang legyen. Ezen feladatok helyes végrehajtása érdekében nézzük az alapvető lovardai alakzatokat.

 

Mindegyik feladatot mindkét kézre végre lehet (és az egyenletes terhelés érdekében végre is kell) hajtani. Amikor a pálya közepe felé a bal kezed van közelebb, akkor "bal kézre" hajtjuk végre az adott feladatot és természetesen "jobb kézre" pedig fordítva.

Figyelni kell a feladatok során a helyes lábra történő ügetésre és vágtára!

 

 

Átlóváltás

 

A feladat a középvonaltól kezdődik. Meglovagolod a sarkot, majd a sarok elhagyása után az átlón a szembe levő sarok elé kell érkezni, úgy hogy a sarkot itt is meg lehessen lovagolni.

 

A pálya közepét jelző X-nél ügetés esetén át kell ülni másik lábra, illetve vágta esetén lábat kell váltani.

A feladat végrehajtható mind a négy sarokból.

 

 

 

 

Átváltás

 

Körülbelül 10 méter átmérőjű kiskört kell lovagolni, azonban a kör felénél nem a kiinduló pontba térünk vissza, hanem folytatjuk a lovaglást másik kézen egyenesen a járásban.

 

Itt is ügetésben át kell ülni, azon a ponton ahol a félkört befejezzük, még mielőtt a fal mellé visszatérünk.

 

 

 

Kiskör / nagykör

 

 

 

Váltsd a köröket!

 

 

 

Körben válts

 

 

 

Féllovarda

 

 

 

Kiskígyó

 

 

 

Kígyóvonal