Kapcsolat

ligetlovarda@gmail.com

+36-30-813-5412

+36-30-373-6228

Style Lovas Webáruház

Lovak takarmányozása

 

A takarmányozásnál abból kell kiindulni, hogy mi a ló természetes igénye. Vagyis onnan, hogy a ló legelő állat, fő tápláléka a fű volt, abrakot természetes körülmények között nem fogyasztott. A nap döntő részét azzal töltötte (nagyjából 16 órát), hogy lassú mozgás közben legelt.

 

Természetesen egészen más a helyzet, amikor a lovat munkára fogjuk. A dolgoztatott ló fizikai igénybevétele során szükséges energiamennyiséget legelőfűböl már nehéz előteremteni - éppen ezért alakult ki a munkáltatott lovak abrakolásának jól bevált szokása.

 

 

Szálastakarmányok

 

 

A széna szárított fű. A széna lehet réti széna, vagyis fűszéna, és lehet lucernaszéna.

 

 

A lóról tudni kell, hogy nagyon gyakran ráfúj a takarmányra mielőtt a szájába venni, ezzel tisztítja, de légzőszervei nagyon érzékenyek a porra. Ezért szénakészítéskor nagyon kell ügyelni arra, hogy a széna pormentes legyen. Ha kissé poros, etetés előtt célszerű meglocsolni.

Egy kifejlett ló napi széna adagja abrakolás mellett 8-10 kg, de ennek a dupláját is minden gond nélkül elfogyasztja. Természetesen, ha abrakot nem kap, akkor a szénaadag inkább a 15 kg-hoz közelít, de rendkívül nagyok a fajták és egyedek közötti eltérések.

 

 

Abraktakarmányok

 

Egy ló napi abrakkadagja 3-6 kg, attól függően, hogy milyen munkát végez, milyen minőségű az abrak - és milyen a ló takarmányértékesítű képessége, egyedi adottsága.

A ló elsődleges abrakja a zab, nagy mennyiségben sem káros. Általában egészben adják, de ha van mód roppantani, akkor sokkal jobb arányban hasznosul.

 

 

A második kedvelt lóabrak az ápra.

Búzát és rozsot a lóval magában ne etessünk!

A kukorica a legnagyobb energiatartalmú és legkisebb fehérjetartalmú abraktakarmány. A lóval általánosan etett abrak zab és/vagy árpa mellett.

 

 

Jó étrendi hatása van a megfelelő minőségű áztatott korpának. Beteg, lábadozó vagy ellés után levő állatoknak szokás adni.

 

 

Kiegészítő és lédús takarmányok

 

 

Egyik leggyakrabban etett a sárgarépa. Nagyon szeretik a lovak. Kifejezetten ajánlott szoptatós kancáknak, csikóknak, méneknek, de minden ló nagyon szívesen fogyasztja, kiváló jutalomfalat!

A lovak előszeretettel fogyasztják a különböző gyümölcsöket, valódi jelentősége elsősorban az almának van.

Szintén kedvelt takarmány a takarmánytök és  a dinnye.

 

A legfontosabb alapvető takarmánykiegészítő a só, nyalósó. Nyalósó mindig legyen a lovak előtt, hogy saját igényeik szerint fogyaszthassanak belőle.

 

 

 

 

(Lovak testközelben, Aquila, 2007)