Kapcsolat

ligetlovarda@gmail.com

+36-30-813-5412

+36-30-373-6228

Style Lovas Webáruház

A lovaglás egészségre gyakorolt hatásai

A ló mozgása ritmusos, egyenletes, rugalmas, háromdimenziós, amely az emberi szervezet számára rendkívül hasznos fizikai hatásokkal rendelkezik:

  • Fokozza a medence, a gerincoszlop és a vállak mozgékonyságát => izületi mozgékonyság
  • Aktivizálja, vagy lazítja a felegyenesedésért, a gerinc tartásáért felelős izmokat => izomtónus szabályozás
  • Helyes mozgások automatizálása => mozgáskoordináció
  • Az izmok folyamatos összehúzódása és elernyedése, folyamatos munkavégzés => izomerő fejlesztés
  • A ló háromdimenziós mozgásának követésében és értelmezésében fejlődik a => mozgásérzékelés és a tértudatosság

A ló hátán ülve, annak természetes, harmonikus mozgása az ember háromdimenziós mozgásához hasonló, mely az elmozdulásos impulzusok révén az ember medencéjén és gerincoszlopán keresztül stimulálja a törzsizmok működését, az egyensúly érzékeléséért felelős agyi struktúrák működését. Ezáltal javul a mozgásérzékelés, az egyensúly és a mozgáskoordináció, a kóros izomtónus korrigálódik.

Az egyensúlyzó szervünk folyamatos ingerlése révén, amely a szervezet érzékszerveinek koordinátora, nemcsak az érzékelés, hanem az agyhoz kötött bizonyos funkciók (számolási-, olvasási, beszéd- és írás készség) is jelentősen javulhat.

A lovon kialakított helyes testtartás a földön járáshoz hasonlítható, amely kíméli az izületeket, optimálissá teszi a terhelést, egyenletessé a kopást, könnyíti a légzést, összehangolja a különböző testrészek mozgását.

Légzés és keringés javítása

Jó idő esetén, a szabadban végzett gyakorlatokkal segíthetjük a keringést. Annak ellenére, hogy a lovaglást alapvetően nem tekintik igazi testgyakorlatnak, az ügetés és a vágta mégis jó hatással van a keringési rendszerre. 

Lovaglás hatása a gerincoszlopra és a gerinc környéki izomzatra

A ló mozgásának köszönhetően nagyon jól átmozgatja, megdolgoztatja a gerinc tartásáért felelős izmokat, mely egy igen erőteljes fizikai tréning. Ezen túl nagy hatása van az egyensúly szervre, mely a belső fülben található, így az idegrendszer egyéb területeire is jótékony hatással van.

Amikor gyógylovaglásról van szó, annak is az alapja a ló hátának háromdimenziós mozgása, amely az emberi járáshoz hasonlít. A lovon ülőnek ritmikusan le- és felbillen a medencéje, emelkedik és süllyed az egész teste, a törzs mindkét oldalra forog. A gerinc egyes részei úgy ellazulnak, mint más helyzetben soha, harmonizálódik a teljes izomzat koordinációja, javul a fej- és testtartás, fejlődik az egyensúlyérzék.

Pszichológiai szempontból

figyelem, gondolkodás fejlődése
élmény és tapasztalati kör bővülése
önbizalom, függetlenség, önkifejezés, életöröm megjelenése
motiváció fejlődése
emocionális fejlődés

Szociális szempontból

kapcsolatfelvétel és fenntartás képességének fejlődése
kapcsolat lóval
kapcsolat a lovaglást vezető szakemberrel
kapcsolat a társakkal
érzelmi, akarati funkciók fejlődése
kommunikációs és interakciós képességek javulása
szabadidő, sport