Kapcsolat

ligetlovarda@gmail.com

+36-30-813-5412

+36-30-373-6228

Style Lovas Webáruház

A ló felszerelése

  
  
A nyereg

 

A nyereg feltalálásának pontos idejéről nincsenek adataink. Az bizonyos, 

hogy Xenophón idejében, idészámításunk előtt mintegy fél évszázaddal már elterjedten használtak

 nyereghez hasonló alkalmatosságokat. Feltehetően a híres lovas népnek számító szkítáknak köszönhetjük a mai nyeregforma megjelenését.

 

Minden nyereg felépítésére jellemző, hogy két, a gerincoszloppal párhuzamosan elhelyezkedő, kitömött elemből áll, melyek a kétoldali bordákra feküdve tehermentesítik a mart és a gerinc háti szakaszát. A váz készülhet fából, acélból, esetleg műanyagból, melyet kipárnázott bőrrel 

borítanak be.

 

A nyereg részei:

 

 

A ma használatos nyergek között a felhasználás iránya alapján három típust különböztetünk meg: díjlovagló nyereg, ugrónyereg és többcélú (univerzális) nyereg.

A díjlovagló nyereg a mindig egyenes, kihúzott testtartás miatt hosszabb nyeregszárnyakkal van ellátva és nincs kipárnázva a térdeknél.

Az ugrónyereg esetében a kengyelek magasabbra vannak állítva, ezáltal a térdek előre helyezkednek. Az ugrónyereg nyeregszárnya előrenyúlik, a térdek előtt és gyakran mögöttük is jól kipárnázott.

A többcélú nyereg a díjlovagló és az ugrónyereg ötvözete. A nyeregszárny kisség előrenyúló, a térdpárnák kevésbé tömöttek.

 

Meg kell említeni, hogy vannak speciális nyergek is, mint például túranyergek, galopp nyergek, hagyományörző nyergek, western nyergek...stb.

 

Fontos, hogy a nyerget mindíg szabályosan helyezzük fel. Először mindíg győződjünk meg róla, hogy az alátét és a nyereg megfelelő tisztaságú, nem szennyezett-e. A nyerget minden esetben elölről hátrafelé irányuló mozdulattal, szőr mentén helyezzük fel, sohasem szőr ellenében. A heveder a nyereg felhelyezésekor egy kézfejnyire feküdjön a könyökbúb mögött. Az istállóban még csak lazán csatoljuk be a hevedert, majd rövid jártatás után húzzunk rajta annyit, hogy a nyereg félrecsúszása nélkül felülhessünk a nyeregbe. Néhány perc lovaglás után újabb égső meghúzással igazíthatunk rajta.

 

 

A kantár

 

Már a ló háziasításakor szükségessé vált olyan segítőeszközök használata, melyek segítségével a lovas saját szándékainak megfelelően irányíthatta lovát.

 

A kantár részei:

 

 

Az Európában elterjedt angol lovaglósítlusnál mindennapos használatra az ügynevezett egyszerű zablák a legmegfelelőbbenk. Ezek szájban levő része vastag, egyszer megtört. Legelterjedtebb az egyszerű, törtszájrészű zabla és az úgynevezett olivzabla.

 
 

Anyagában léteznek: vas, acél, réz, gumi és műanyag zablák, sőt mostanában már lehet kapni ízesített (pl almaízű) zablát, melyet még a finnyásabb lovak is szívesebben vesznek.

Természetesen itt is meg lehet említeni a speciális zablákat, melyek mind-mind különböző célokat szolgálnak. Minden ló más, mindenkinek meg kell találni a sajátjához a legmegfelelőbbet: csikózabla, pálcás, kétszer tört, feszítő, D karikás...stb.

 

 

Segédszárak

 

A segédszárak szerepe, hogy befolyásolják a fejtartást, illetve egy bizonyos helyzetben tartsák meg a fejet. Használatukról meglehetősen eltérőek a vélemények. Segítőszárat csak tapasztalt, jó lovasok használjanak, és kizárólag akkor, ha az elkerülhetetlen.

 

Nehány példa:

 

                 martingál                                        gogue                                        kikötőszár

 

(Lovak, SubRosa, 1993)