Kapcsolat

ligetlovarda@gmail.com

+36-30-813-5412

+36-30-373-6228

Style Lovas Webáruház

Ló főbb színei és jegyei

A lófajták sokszínűsége a háziasítást követő, színek alapján végzett ténysztői szelekciós munka eredménye.

 

A ló testét rövid szőrzet, az úgynevezett fedőszőrök borítják. A szőrtakaró színe fajtától. elhelyezéstől. egészségi állapottól, takarmányozási viszonyoktól függően nagyon változatos lehet. A fedőszőrök rendszerint egy irányban, egymással párhozamosan símulnak a testhez. Az így kialakuló tömött szőrzet megfelelő védelmet nyújt a nedvesség és a sézl ellen.

A lovak évente kétszer - tavasszal és ősszel - vedlik le fedőszőrüket. Egészséges ló esetében a nyári szőr finom, rövid és fénylő. A téli szőrtakaró ezzel szemben hosszabb, tömöttebb és kevésbé fénylő.

 

A ló testén a fedőszőrök mellett hosszú szőrök is találhatók, melyek az előbbiekkel ellentétben nem esnek át vedlésen.

 

Az alapszínek alapján megkülönböztetünk:

 

pej

 

 

 

A pej színű ló hosszú szőrei és lábvégei feketék. A rövid szőrök a barna szín különböző árnyalatait mutatják. Az árnyalatok, tehát a barna szín alapján beszélhetünk világospej, meggypej, gesztenyepej és sötétpej színű lovakról.

 

 

 

sárga 

 

 

A sárga ló színe a világosbarnától a sötétbarnáig terjedhet, ugyanúgy, mint a pejnél, de a hosszú szőrök színe megegyezik a fedőszőrökével. A sárga szín árnyalati a világossárga, aranysárga, középsárga, sötétsárga...stb

 

 

 

fekete

 

 

 

 

A fekete színű ló rövid és hosszú szőrei egyaránt feketék.

 

 

 

 

 

szürke

 

 

A szürke szín általában az első vedlés után a fehér és színes szőrök keverékéből alakul ki. A kor előrehaladtával nő a fehér szőrök aránya, a ló színe így egyre világosabb lesz. A szürke árnyalatai: ezüstszürke, acélszürke, mézszürke...stb.

 

 

 

deres

 

 

 

A deres színre valamely alapszín és fehér színű szőrök keveréke jellemző. Beszélhetünk tehát fekete vagy vasderes, pejderes, sárgaderes és fakóderes színekről.

 

 

 

 

 

tűzött

 

Tűzött színről beszélünk ha a rövid szőrök között az egész testen egyenletesen kevés fehér szőr is látható. Tűzött fekete, tűzött pej, tűzött sárga színeket ismerünk.

 

 

 

Jegyek

 

Jegyeknek nevezzük azokat a veleszületett, a fejen vagy a végtagokon vagy a testen található kisebb-nagyobb (általában) fehér foltokat, melyek az életkor előrehaladtával nem változtatják meg alakjukat és színűket. Alkalmasak tehát a ló azonosításának megkönnyítésére, ezért a jegyeket a törzskönyvbe, marhalevélbe, egészségügyi könyvbe és az egyéb okmányokba is bejegyzik.

 

Fejen

 

 

 

 

 

hóka - a ló homlokától az orráig húzódó összefüggő folt

 

lámpás - a ló homlokától egész a szája körüli területet is befedő folt

 

virág / csillag  - a ló homlokán elhelyezkedő jegy

 

orrfolt - a ló orrán elhelyezkedő jegy

 

 

 

 

 

 

Végtagokon

 

 

szárban kesely

 

félszár kesely

 

csüdben kesely

 

 

 

pártában kesely

 

pártaszélben kesely

 

folt

 

 

 

 

 

 

(Lovak, SubRosa, 1993)